Brandweer Vredestein Banden B.V.

 

Pers:

Zeer groot brand grondstoffenmagazijn 22/23-8-2003.

Hieronder vindt U een kleine selectie uit verschillende kranten.

Terug

Bron:25-8-2003 Reformatorisch Dagblad

Twentekanaal zwaar vervuild na brand Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door de hevige brand bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede is het Twentekanaal zwaar verontreinigd. Dat is gisteren gebleken uit monsters die eerder door Rijkswaterstaat waren genomen. Met het vele bluswater zijn giftige stoffen vanaf het fabrieksterrein in het kanaal te rechtgekomen.

De verontreiniging heeft zich, ondanks maatregelen van Rijks waterstaat, inmiddels verspreid over een groter gebied van het Twentekanaal (bovenstrooms van de sluis bij Hengelo). De instantie raadt dan ook iedereen ten sterkste af water uit het kanaal te halen, of erin te gaan zwemmen of vissen. Om verdere verspreiding van de vervuiling te voorkomen, blijft de sluis bij Hengelo gesloten. Daardoor is er voor nog onbepaalde tijd geen scheepvaartverkeer mogelijk.

De brand brak vrijdagavond rond 20.45 uur uit in het grondstoffenmagazijn van de fabriek. De brandweer van de nabijgelegen luchthaven Twente trok een schuimgordijn op om te voorkomen dat het vuur naar de productiehal zou overslaan. Enkele honderden personeelsleden van Vredestein werden geëvacueerd. Volgens brandweer en politie is dat aan de hand van gereedliggende draaiboeken ,,probleemloos verlopen.” Een brandweerman liep lichte brandwonden op. Direct na de brand plaatste Rijkswaterstaat schermen in het Twentekanaal om te voorkomen dat het vuil, waaronder naast verontreinigde stoffen ook getold rubber en olie, zich niet verder kon verspreiden. Waterbedrijf Vitens stopte meteen na het uitbreken van de brand met het innemen van water uit het kanaal. De drinkwatervoorziening voor Enschede komt volgens Rijkswaterstaat voorlopig niet in gevaar. Ook het waterschap Regge en Dinkel onttrekt geen water meer uit het kanaal. Rijkswaterstaat hoopt dat het Twentekanaal binnen nu en zes weken weer schoon is.

Zaterdag werd bekend dat de roet die door de brand neerkwam in de Enschedese wijk Twekkelerveld niet schadelijk is voor de volksgezondheid en dat de hoeveelheid roetneerslag meeviel. De gemeente verzocht eerder bewoners in de wijk dringend geen groente en fruit uit de moestuin te eten en kinderen niet in zandbakken te laten spelen. De GGD en de gemeente adviseerden vrijdagavond de circa 5000 bewoners van Twekkelerveld al deuren en ramen dicht te houden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De directie begon vandaag het overleg met verzekeraars over de schade. Directeur J. Mos kon gisteren nog geen schatting van de geleden schade doen.

De bedrijfsbrandweer hield gisteravond de asresten van het 500 vierkante meter grote magazijn nog vochtig. De synthetische rubbers die er lagen opgeslagen zijn nog verhit.

Volgens Mos zijn er geen zichtbaar smeulende resten meer. “Niettemin willen we voorkomen dat er resten van stoffen in de lucht komen”, zei hij.

De bedrijfsbrandweer blijft in elk geval de komende 24 uur paraat. Mos verwacht dat Vredestein in de loop van de week weer volledig in bedrijf zal zijn.

 

Bron:25-8-2003 NRC Handelsblad

LIEVER VIES WATER DAN VIEZE ROOK

Brandweer vervuilde Twentekanaal om bewoners te beschermen

Door het blussen van een grote brand bij bandenfabrikant Vredestein is het nabijgelegen Twentekanaal zwaar verontreinigd. Bewoners van woonboten en vissers moeten contact met water mijden. Voor de brandweer was het kiezen uit twee kwaden: vieze rook of vies water.

Hobbyvisser L. Groothuis uit Hengelo leest geen kranten en kijkt geen televisie. Het dringende advies om in verband met een ernstige verontreiniging niet te zwemmen, varen of vissen in het Twentekanaal is de bejaarde man dan ook niet bekend. ,,AI vond ik het wel opvallend rustig vanmorgen”, zegt Groothuis, terwijl hij een voorntje van de haak haalt.

Het is de eerste en laatste vangst van de dag, want op advies van een collega-visser houdt hij er om 10.00 uur deze ochtend voor alle zekerheid mee op. Echtgeloven dat het water vervuild is, doet hij niet. ,,Alle vis leeft nog, en vis is zo gevoelig,” Ook woon bootbewoner E. Eiting heeft zijn twijfels. Zondagochtend had hij, onwetend van de vervuiling, gewoon zijn hengel uitgeworpen en ook de zonnebloemen zijn met water uit het kanaal besproeid. ,,Zolang ze nog geen licht geven,is er volgens mij weinig aan de hand”, zegt Eiting.

Aan het kanaalwater is weinig bijzonders te zien. Er ligt door de blauwalg weliswaar een groene laag op en her en der drijft er wat gestold rubber, maar van een massale verontreiniging is niets te merken.

Toch is het water van het Twentekanaal tussen Enschede en Hengelo sinds afgelopen vrijdagavond ernstig vervuild, aldus Rijkswaterstaat. Met het blussen van een grote brand bij bandenfabrikant Vredestein zijn giftige stoffen via het bluswater in het kanaal terecht gekomen. Volgens woordvoerder J Huurman van Rijkswaterstaat gaat het om een ‘cocktail van zeer gevaarlijke stoffen’. Huurman: “Toen wij de lijst met producten van Vredestein onder ogen kregen, wisten we meteen dat als dit in het water zou komen, het goed fout zou zijn.” Onderzoek van watermonsters door het onderzoeksinstituut RiZa Lelystad bevestigen dit vermoeden. Door schermen in het water te plaatsen en de sluis in Hengelo te sluiten, wordt geprobeerd verdere vervuiling van het water tegen te gaan. Waterleidingmaatschappij Vitens en het waterschap Regge en Dinkel zijn gestopt met het innemen van water uit het kanaal.

De brand in een opslagloods van chemische stoffen bij Vredestein veroorzaakte een gigantische rookontwikkeling. Bewoners van de nabijgelegen; wijk Twekkelerveld kregen het advies om in verband met een mogelijke verontreiniging ramen en deuren gesloten te houden. “Onze eerste prioriteit was om de rookuitstoot zoveel mogelijk te beperken”, verklaart R. Pellewever, commando-leider van de brandweer Enschede. Blusvoertuigen van de vliegbasis Twente, uitgerust voor het bestrijden van vliegtuigbranden, trokken voor dit doel waterschermen op. Metingen hebben inmiddels uitgewezen dat de rook ongevaarlijk was, al is omwonenden door de roetneerslag afgeraden groenten en fruit uit eigen moestuin eten.

Dat er bluswater in het Twentekanaal zou komen, was volgens Pellewever, gezien de locatie van de bandenfabriek, pal naast het kanaal, onvermijdelijk. Even is overwogen om met zandzakken een barrière tussen de brandhaard en het kanaal te maken, maar dit zou gezien de hoeveelheid water die de brandweer nodig had —20.000 liter per minuut— weinig soelaas bieden. “Zoveel water is eenvoudigweg niet op te vangen”, zegt Pellewever. Zand en schuim, alternatieve brandbestrijdingsmiddelen, waren volgens Pellewever bij deze brand niet geschikt, Gezien de hitte.(1200 graden) zou het schuim boven de vlammen direct afbreken terwijl shovels met zand niet dichtbij genoeg konden komen. Wel is er nog gekeken naar de mogelijkheid om zand met helikopters of via betonpompen op de brandhaard te gooien, maar dit was technisch niet uitvoerbaar. “Er blijft weinig anders over dan water”, zegt Pellewever.

Rijkswaterstaat is vanmorgen begonnen met het verwijderen van olie, vet en rubber resten van het wateroppervlak. Nieuwe monsters moeten duidelijk maken met welke stoffen het water en de waterbodem precies vervuild zijn. De vervuiling zal deels op natuurlijke wijze oplossen. Toch zal het volgens Rijkswaterstaat nog zes weken kunnen duren voordat het water weer schoon is.

 

Bron:27-8-2003 Twenste Courant

Paling eten uit het Twentekanaal, dat zou ik straks niet meer doen’

Zonder te weten wat voor giftige stoffen hij de grote brand van afgelopen vrijdag in het Twentekanaal zijn beland, durft arts en medisch milieukundige Rik van de Weerdt te stellen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid Maar paling eten uit het kanaal ‘Dat zou ik straks niet meer doen’

ENSCHEDE - Hoe giftig het water in het Twentekanaal is, sinds de brand afgelopen vrijdag bij bandenfabrikant Vredestein? Rijkswaterstaat moet het antwoord vooralsnog schuldig blijven. Het onderzoek is gaande.Intussen is wel bekend wat voor stoffen er bij Vredestein lagen opgeslagen:het is een lange lijst met scheikundige namen. ‘Die stoffen kunnen bij een brand een complex mengsel vormen, en in combinatie met water andere producten geven’, reageert arts en medisch milieukundige Rik van de Weerdt van de GGD Regio Twente ‘Ik stel mij zo voor dat Rijkswaterstaat nu eerst kijkt naar de ‘standaard-zaken’ als zware metalen en organische microverontreinigingen, als pak’s en pcb’s, en pas later naar mogelijk andere stoffen. Want in één keer alles onderzoeken, dat lijkt me wat veel.’ Zwemmen, vissen en varen op het vervuilde kanaal zijn voorlopig verboden. Hoe gevaarlijk zou de verontreiniging kunnen zijn? De arts wil een onderscheid maken tussen het wateroppervlak, het water en de bodem. ‘Sommige - geconcentreerde – stoffen vormen een drijflaag op het water. Die drijflaag kun je weghalen. Je legt er een drijvend scherm omheen, en dan kun je de verontreiniging eraf scheppen of opzuigen.’Wat er gebeurt als de huid in contact komt met het vervuilde water, is niet precies te zeggen: Van de Weerdt: ‘Sommige giftige stoffen veroorzaken een prikkelende reactie op de huid, andere zullen er door worden opgenomen, en zo in het bloed belanden.’ In de nabijheid van het kanaal verblijven, is volgens hem absoluut niet gevaarlijk. ‘Als er in de drijflaag al vluchtige stoffen aanwezig waren, dan zijn. die inmiddels wel .verdampt.’In het overvloedige bluswater zullen zeker ook stoffen hebben gezeten die in het water zijn opgelost, veronderstelt de deskundige. ‘Maar die vermengen zich snel.’De grootste zorgen maakt hij zich over de bodem. ‘Zware metalen en microverontréinigingen als pak’s en pcb’s hechten zich aan slibdeeltjes die langzaam naar de bodem zullen zakken. Dat is op termijn een risico’,schetst de arts en medisch milieukundige. ‘Paling bijvoorbeeld vertoeft veelal op de bodem en zit daar in te wroeten. Zo’n paling krijgt die stoffen binnen. Uiteindelijk - pas maanden na de brand - zal die vis verhoogde concentraties pak’s en pcb’s bevatten.’Volgens Van de Weerdt zijn het vooral palingen die gif opslaan - zij hebben namelijk veel vet. ‘Paling uit het kanaal eten, dat zou ik straks niet meer doen. Saneren van de bodem is de enige op lossing.

 

Bron:28-8-2003 Twentse Courant

Geen risico gezondheid bij brand Vredestein

Roetlaag niet schadelijk

ENSCHEDE . De brand die afgelopen vrijdag bij; Vredestein woedde, heeft geen. nadelige gevolgen opgeleverd voor de gezondheid van omwonenden. Dat heeft het Rijksinstituutvoor Volksgezondheid en Milieu gisteren bekendgemaakt. Aanvankelijk werd met argwaan naar de roetneerslag gekeken.

Medewerkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben na het uitbreken van de brand voortdurend metingen verricht in de na bijgelegen wijk Twekkelerveld om te kijken of en in welke mate er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Om op alle eventualiteiten te zijn voorbereid werden de bewoners door de Enschedese brandweer opgeroepen om alle deuren en ramen gesloten te houden.

Aanvankelijk maakten de bewoners van Twekkelerveld zich vooral zorgen over het vele roet dat huizen en straten had bedekt. Maar het gisteren gepresenteerde onderzoeksrapport concludeert dat deze neerslag een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid met zich heeft meegebracht. En de verschillende stoffen die in de lucht zijn aangetroffen helemaal geen toelaatbare grenzen hebben over schreden. Met die kanttekening dat de zogeheten PAK-stoffen buiten beschouwing zijn gelaten. In den persbericht; van de gemeente wordt gemeld dat deze stoffen maar een heel korte tijd verhoogde concentraties te zien gaven. Mogelijke blootstelling van bewoners aan deze stoffen was derhalve van zo’n korte duur dat daardoor geen nadelige risico voor de volksgezondheid zijn opgetreden.

Voorzover nog nodig, gaat de gemeente de getroffen wijk nu schoonmaken. Daarbij wordt special gekeken naar de speeltuinen, en de zandbakken in het bijzonder. De bewoners zelf krijgen ook het groene licht om met schoonmaakwerkzaamheden te beginnen. De uitkomst van het onderzoeksrapport bevat ook goed nieuws voor de eigenaren van een volkstuintje: groenten en fruit mogen worden geoogst en geconsumeerd. Mits ze goed worden afgewassen en de roet deeltjes grondig worden verwijderd.

De bewoners van Twekkelerveld krijgen van de gemeente overigens binnenkort nog een brief waarin alle uitkomsten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uitvoerig worden beschreven.

 

Brandweer Vliegbasis Twenthe ingezet bij bestrijding grote brand bandenfabriek



Den Haag, 26 Aug 2003
 De brandweer van de vliegbasis Twenthe is vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus op grote schaal ingezet bij de bestrijding van een zeer grote uitslaande brand bij de Enschedese bandenfabriek Vredestein. ’s Avonds en ’s nachts waren drie MAC-crashtenders betrokken bij het blussen van de brand, op zaterdag was ook het nieuwe blusvoertuig van de vliegbasis, de E-One, ter plekke. Het was de eerste maal dat deze operationeel werd ingezet. In totaal hebben dertig personen van de vliegbasisbrandweer deelgenomen aan de bluswerkzaamheden.

 Het eerste verzoek om inzet van de basisbrandweer kwam vrijdagavond om 21.30, drie kwartier nadat de brand gemeld was. In eerste instantie rukten twee crashtenders uit, later die avond kwam daar nog een derde wagen bij. Aanvankelijk bestond er het gevaar dat de brand over zou slaan naar een loods met chemicaliën en de productiehal van de fabriek. De basisbrandweer wist dit te voorkomen door een schuim- en watergordijn op te trekken. Later in de nacht werd vooral de enorme rookwolken bestreden die over delen van de stad trokken, en waarin mogelijk schadelijke stoffen zouden zitten. Overdag werd geholpen bij het blussen van de laatste brandhaarden.

Een woordvoerder van de Enschedese brandweer sprak van een grote, moeilijke en risicovolle brand. Volgens hem is de meerwaarde van de basisbrandweer bij een dergelijke grootschalige inzet overduidelijk. ‘De blusvoertuigen van de vliegbasis hebben een enorme bluscapaciteit, de worplengte van hun waterkanon is vele malen groter dan die waarover wij beschikken, ze kunnen dichter bij de brandhaard komen en zijn met hun voertuigen veel dynamischer.’

De brand bij Vredestein woedde in een grondstoffenmagazijn waarin grote hoeveelheden rubber en chemicaliën lagen opgeslagen. Naast de basisbrandweer werd de Enschedese brandweer ondersteund door korpsen uit de wijde omgeving. Om de bluswerkzaamheden te coördineren werd het crisisteam van de gemeente bijeen geroepen.

Bron: www.luchtmacht.nl

 

Bron:Gemeente Enschede

COMMISSIE BESTUURSZAKEN & MIDDELEN Gemeente Enschede

Rondvraag vergadering 5 november 2003

A.  Portefeuille Burgemeester Mans

Vragen van de heer Tenkink (GroenLinks) 
 

1. Pasjesregeling voor bezoekers coffeeshops 
 

Minister van Justitie Donner blijft doorlopend verbazen met uiteenlopende ideeën voor repressieve maatregelen. Het lijken vaak proefbalonnetjes, maar deze minister is uiterst serieus. De ene dag komt hij met een suggestie die hij de andere dag al heeft verpakt in een wetsvoorstel.

Onlangs meende de heer Donner een goede indruk te maken op zijn Duitse collega door het voorstel te lanceren voor een pasjessysteem voor bezoekers van Nederlandse coffeeshops.

Dat idee deed stof opwaaien in ons land. In de media stonden vele berichten waarin opvallend veel burgemeesters van grensgemeenten reageerden op het proefballonnetje van Donner.

De mening van de burgemeester van de grootste gemeente aan de Nederlands/Duitse grens (Enschede dus) ontbrak.

GroenLinks ziet helemaal niets in het idee van minister Donner en wil de burgemeester van Enschede de volgende vragen stellen: 
 

  1. Mogen wij concluderen of voor het uitblijven van een reactie van burgemeester Mans, als het om het plan van minster Donner gaat, het spreekwoord geldt: wie zwijgt stemt toe?

Antwoord

Namens de gemeente Enschede (i.c. de burgemeester) heeft een woordvoerder wel degelijk een reactie gegeven. Zie ook het ANP-bericht nr. 292 van 23 oktober jl., 16.06 uur, waarin de gemeente Enschede expliciet wordt genoemd. Van zwijgen, laat staan van toestemmen, is dus geen sprake. 
 

  1. Eerder heeft de burgemeester geprobeerd Duitse bezoekers te weren uit Enschedese coffeeshops. De rechter stak daar toen een stokje voor, omdat sprake was van discriminatie. Hoe schat de Burgemeester de kans in dat een pasjesregeling, zoals minister Donner die voorstaat, juridisch haalbaar is?

Antwoord

Groen Links veegt Enschede en Hengelo op één hoop. Dat is echter een gepasseerd station. 
De juridische haalbaarheid van een pasjessysteem zoals de minister in Duitsland uiteenzette, schat de burgemeester niet hoog in, gezien de uitspraak van de Almelose bestuursrechter over het weren van buitenlanders uit Hengelose coffeeshops.
 
 

  1. De burgemeester is actief op het Europese toneel. Is hij bereid om eventueel samen met zijn collega-burgemeesters van grensgemeenten binnen de Euopese Unie zijn ervaringen te delen en de Europese bestuurders te overtuigen van de voordelen van het huidige Nederlandse softdrugsbeleid?

Antwoord

Tot het overtuigen van anderen (i.c. Europese bestuurders) kan men slechts pogingen ondernemen. In de afgelopen jaren zijn die pogingen, ondanks de herhaalde uiteenzetting van de voordelen van het Nederlandse softdrugsbeleid, gestrand. 
 

  1. In het Collegeprogramma staat dat er in Enschede een “niet commerciële coffeeshop zou moeten komen met gecontroleerde kwaliteit en gereduceerde prijzen bij medisch gebruik”. Wanneer kan de Raad een concreet voorstel verwachten?

Antwoord

Groen Links citeert het collegeprogramma onvolledig. In dat programma staat namelijk: 
Gevolgd moet worden of binnen de kaders van het rijksbeleid en regionaal afgestemd toegestaan kan worden dat er een niet-commerciële coffeeshop komt met gecontroleerde kwaliteit en gereduceerde prijzen bij medisch gebruik. 
Het zal ook Groen Links bekend zijn dat binnen de kaders van het rijksbeleid geen ruimte bestaat voor dit streven.

 
 

Vragen van de heer Tenkink (GroenLinks)

2. Rol burgemeester bij Vredesteinbrand

 
 

De milieuschade als gevolg van de brand bij Vredestein op 22 augustus jl. is veel groter dan eerst werd gedacht. Dat is wel gebleken uit vragen die de GroenLinksfractie hierover tot nu toe heeft gesteld in de Raad en in de fysieke commissie. Behalve Vredestein zijn bij deze kwestie vele overheidsinstellingen betrokken. Daar hoort ook de gemeente Enschede bij. De burgemeester heeft als hoeder van de openbare orde en veiligheid een specifieke rol gespeeld bij de brandbestrijding c.a. GroenLinks heeft hierover de volgende vragen:

 

  1. De burgemeester en zijn beleidsteam opereerden conform het rampenplan. Waarom vond hij het niet nodig om een noodverordening van kracht te laten worden?

Antwoord

Het bedrijfsterrein was afgesloten en daardoor niet toegankelijk voor ongewenste bezoekers. Het uitgeven van een noodverordening was niet nodig en zou bovendien buiten proportie zijn geweest.

 
 
  1. Vanwege milieu-overwegingen is besloten de brand gecontroleerd uit te laten branden. Is er bij dat besluit niet te eenzijdig gekeken naar de luchtverontreiniging met onder meer roetdeeltjes?
 
 

Antwoord

Nee, alle aspecten zijn meegenomen, er is een integrale afweging gemaakt tussen alle betrokken diensten ter plaatse. In eerste instantie ging daarbij de aandacht uit naar de volksgezondheid en het economisch belang. In latere instantie verschoof de focus naar gevolgen voor lucht, water en bodem. 
 

  1. Realiseerden de burgemeester en zijn beleidsteam op dat moment dat er ook grote hoeveelheden zwaar vervuild bluswater in het Twentekanaal stroomde?
 
 

Antwoord

Ja, bij het afwegen van alle alternatieven werd ook duidelijk dat er water in het Twentekanaal zou stromen. Deskundigen zijn gealarmeerd en waren bij deze afweging aanwezig. 
 

  1. Zo nee, kwam dat door gebrek aan parate milieukennis in het beleidsteam?
 
 

Antwoord

Op de plaats van het incident was de benodigde kennis verzameld. 
 

  1. Gaf Vredestein wel op tijd informatie, onder meer over de aanwezige grondstoffen?
 
 

Antwoord

Ja, Vredestein heeft volledige medewerking verleend. Ook heeft Vredestrein een liaison naar het Regionaal Operationeel Team afgevaardigd voor het beantwoorden van vragen aldaar. 
 

  1. Beschikte de brandweer over een adequaat aanvalsplan voor Vredestein?

Antwoord

Ja, de brandweer beschikte over een adequaat aanvalsplan dat in de combinatie met de gegevens van de bedrijfsbrandweer van Vredestein de essentiële informatie bevatte. 
 

  1. De indruk bestaat dat de communicatie van de betrokken organisaties bij de Vredesteinbrand moeizaam was. Hoe heeft de burgemeester dat ervaren en wat deed hij om iedereen op één lijn te krijgen?

Antwoord

Ten tijde van de bestrijding van de brand is er geen sprake geweest van moeizame communicatie.

 

  1. Kan het zijn dat de vervuiling in het Twentekanaal door moeizame samenwerking ernstiger is geworden?

Antwoord

De deskundige partijen zijn tijdig gealarmeerd en betrokken. De omvang en de aard van de vervuiling werd pas dagen later bekend. 
 

  1. Is inmiddels duidelijkheid over de oorzaak van de brand?
 

Antwoord

Nee
 
  1. Wanneer kan de Raad, zoals door de burgemeester beloofd, een gedegen rapport verwachten,  over de gang van zaken bij de Vredesteinbrand, inclusief de gemeentelijke verantwoordelijkheid?
 

Antwoord

De evaluatie is op 4 november behandeld in het college en is inmiddels verspreid onder de raadsleden. 
 

Vragen van de heer Haisma (VVD) 
 

Vredestein/ Twentekanaal op 5 november  
 

  1. Klopt het dat de brandweer geen aanvalsplan gereed had voor Vredestein, en waarom niet?

Antwoord

De brandweer beschikte WEL over een aanvalsplan voor Vredestein. Hoewel dit aanvalsplan dateert van 1999, resulteert de combinatie aanvalsplan met de informatie van de bedrijfsbrandweer van Vredestein in directe up-to-date informatie die noodzakelijk is voor adequate bestrijding. 
 

Noot: In 2001 zijn er door de regio Twente modellen voor bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen vastgesteld. Het aanvalsplan van Vredestein van 1999 zit volgens de huidige inzichten tussen een bereikbaarheidskaart en een aanvalsplan. De gegevens over gevaarlijke stoffen en de gebouwen zijn opgenomen in het plan.  In de periode 2003-2006 worden alle bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen ge-update conform de modellen van de regio Twente. 
 

  1. Zijn er nog meerdere grote inrichtingen waarvoor wij geen aanvalsplannen hebben? En gaan we die nog maken?
 
 

    Antwoord

In het beleid 2003-2006 van de brandweer is opgenomen dat er in de gemeente (op basis van gerichte schatting en afgestemd met de afdeling Preventie) circa 360 objecten voor een bereikbaarheidskaarten en 240 objecten voor een aanvalsplannen in aanmerking komen.

Voor alle grote objecten zijn bereikbaarheidskaarten. In totaal beschikt de brandweer op dit moment over 200 bereikbaarheidskaarten en 25 aanvalsplannen.  
 

Noot 1: Om e.e.a. in de genoemde beleidsperiode te kunnen realiseren zijn er extra middelen beschikbaar gesteld. De prioriteit van objecten waarvoor planvorming noodzakelijks is, wordt bepaald door de vastgestelde (september 2003) nota criteria planvorming, die in samenwerking met gemeenten in de regio Twente is opgesteld. Objecten met een risico komen in aanmerking voor bereikbaarheidskaart en/of aanvalsplan en worden (voorzover nog niet gereed) in de beleidsperiode 2003-2006 gemaakt.  
 

Noot 2: De brandweer  kent:

  1. Bereikbaarheidskaarten: worden gebruikt door bevelvoerders van de brandweer. De kaart bevat informatie over de gevaarsaspecten, aanrijroute en een plattegrond waar e.e.a zich bevindt;
  2. Aanvalsplannen: worden gebruikt door officieren van dienst van debrandweer . Het plan bevat dezelfde informatie als de bereikbaarheidskaart, echter aangevuld met, totale lijst van aanwezig gevaarlijke stoffen met de effecten, gedetailleerde plattegrond
  3. Rampbestrijdingsplannen: worden multidisciplinair gebruikt. Dit plan wordt wettelijk voorgeschreven en bevat informatie en maatregelen die moeten worden genomen door de verschillende hulpverleningsdiensten en gemeente. 

    Vragen 3, 4 en 5 evt doorschuiven naar Cie Fysiek (Le Loux)!!! 
     

    3. Was in de milieuvergunning van de provincie een lekbak voor overtollig bluswater voorgeschreven?

    a. Indien nee: waarom niet?

    b. Indien ja: waarom is daar niet op gehandhaafd? 
     

    Antwoord

    In de provinciale milieuvergunning is voorgeschreven dat per 1-1-2004 de opslag van gevaarlijke stoffen dient te voldoen aan adequate opvangvoorzieningen voor bluswater en lekkende producten.

    Overigens voert de VROM-Inspectie momenteel een onderzoek uit naar de kwaliteit van vergunningverlening en handhaving bij Vredestein .Het ligt in de rede dat de bevindingen van dat onderzoek te zijnertijd in de Commissie Fysiek aan de orde zullen komen.  
     

    4. Heeft de gemeente zicht op de volledigheid en juistheid van de andere milieuvergunningen die door de provincie zijn verstrekt binnen onze gemeente en hoe daarop wordt gehandhaafd? 
     

    Antwoord

    De gemeente heeft schaduwdossiers van de inrichtingen binnen de gemeente waarvoor de provincie bevoegd gezag is in het kader van de Wet milieubeheer. Bij de behandeling van een aanvraag heeft de gemeente de rol van wettelijk adviseur, en kan zich daarmee een oordeel vormen over de juistheid van de aanvraag, en zonodig commentaar leveren. De gemeente ontvangt afschriften van nieuwe of gewijzigde vergunningen en archiveert deze. De gemeente ontvangt ook verslagen van handhavingsbezoeken en de opvolging die daarin wordt gegeven.

    We hebben daarmee een goed zicht op de uitvoering van de provinciale vergunningverlening en handhaving. Het oordeel of dat volledig en juist is, vereist bijvoorbeeld een vergelijking met de provinciale dossiers voor de betreffende inrichtingen, en is aan de VROM-Inspectie, zie ook de beantwoording van vraag 5.  
     

    5.   Hoe zien wij er op toe dat de provincie haar werk goed doet? Na de vuurwerkramp hebben wij een inhaalslag gemaakt qua milieuvergunningen en handhaving, maar dat is zinloos als de provincie als bevoegd gezag voor de meest grote en risicovolle inrichtingen in onze gemeente, haar werk niet goed zou doen. 
     

Antwoord

De VROM-Inspectie is verantwoordelijk voor het tweedelijns toezicht op de naleving van de milieuwetgeving en op de kwaliteit van de vergunningverlening en handhaving door de provincie (en uiteraard ook voor de gemeente voor inrichtingen die onder ons bevoegd gezag vallen). De gemeente maakt overigens regelmatig gebruik van haar rol als wettelijk adviseur bij de vergunningverlening van inrichtingen onder provinciaal bevoegd gezag.

 
 

Vragen van de heer Welman (CDA) 
 

Beantwoord door mw Van der Aa. 
 

Raadszaal 
 

Op zaterdag 18 oktober jl. heeft in de krant ‘Twente Vandaag’ een artikel gestaan met als titel “ Inrichting van gemeentehuis Enschede is rond”. In de aanhef van het artikel staat vermeld dat het raadspresidium van de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de herinrichting van het gemeentehuis. Naar aanleiding van dit artikel en de memo van de griffier van 22 oktober jl. met als onderwerp “aanpassingen raadzaal/commissiekamer raad” heb ik een aantal vragen aan het raadspresidium.

  • Wat is de status van de hierboven genoemde memo?
  • Heeft het presidium, gelet op artikel vier lid twee van de concept verordening op het raadspresidium gemeente Enschede 2003, een formele opdracht van de raad gekregen voor het herinrichten van de raadszaal?
  • Is het presidium, met mij, van mening dat het onderwerp openbaar behandeld moet worden?
  • Wanneer en voor welke commissie staat het onderwerp geagendeerd?
  • Waarom heeft het presidium ervoor gekozen de plannen aan de media te verstrekken, voordat de raad, in alle openbaarheid, zich heeft kunnen uitspreken?
 
 

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
     

B.  Portefeuille wethouder Goudt 
 
 

Vragen van de heer Wallinga (PvdA) 
 

Stadskantoor  (n.a.v. berichtgeving in Tubantia) 
 

  1. Kan het college de commissie informeren over de aard van problemen in het functioneren van het stadskantoor en welke oplossingen zijn in uitvoering of in voorbereiding?
  2. Welke kosten brengt dit met zich mee en hoe worden die gedekt?
  3. Op welk moment heeft college verbeterplannen geïntieerd en op welke wijze is de raad/ functionele commissie hierover geïnformeerd?
  4. De raad heeft krediet verstrekt voor knelpunten met name gericht op klimaatbeheersing. Gaan de huidige plannen dit krediet te boven en waarom heeft college hiervan niet eerder melding gemaakt of als knelpunt bij programmabegroting opgevoerd?
  5. Kan het college een overzicht verstrekken van de bezetting van het stadskantoor op dagdelen van de week?
  6. Op welke wijze wordt het flexconcept gemanaged opdat medewerkers garantie hebben op een werkplek op de dagen die zij werken? Wordt in afspraken over werktijden rekening gehouden met beschikbare werkruimte of is wie het eerst komt heeft een bureau?
  7. Hoe beoordeelt u de communicatie jegens TC Tubantia?

Vraag van de heer Welman (CDA) 
 

Aanbesteding 
 

In de nota ‘Aanbestedingsbeleid 2003’ van de gemeente Enschede, die op 8 oktober 2002 door het college van B&W is vastgesteld, worden verschillende aanbestedingsvormen beschreven. Hoewel de nota op het eerste gezicht volledig lijkt, mis ik toch een punt. In mijn beleving is er onvoldoende aandacht voor de lokale ondernemer. Wel wordt stedelijke en/of regionale werkgelegenheid als een aspect bij de aanbesteding genoemd, maar dit is te vaag en te vrijblijvend. Liever zie ik een regel/voorschrift in het beleid opgenomen dat in geval van onderhandse aanbestedingen de aanbestedende gemeentelijke dienst tenminste één onderneming uitnodigt die statutair in de gemeente Enschede is gevestigd. Het heeft alleen betrekking op onderhandse aanbestedingen, omdat bij overschrijding van bepaalde drempelwaarden de Europese procedures gevolgd moeten worden. Een drempelwaarde is bijvoorbeeld 5 miljoen euro voor aanbesteding van werken en 200.000 euro bij diensten.

Vraag:

Is het college bereid het aanbestedingsbeleid 2003 op genoemd punt aan te passen en de eerder genoemde regel, zijnde “dat in geval van onderhandse aanbestedingen de aanbestedende gemeentelijke dienst tenminste één onderneming uitnodigt die statutair in de gemeente Enschede is gevestigd”, toe te passen?